Skip to main content

KLEPON - Indonesische Kleefrijstballetjes

Ceritanya kemarin si Mas ada tugas presentasi atau spreekbeurt di sekolah. Sebenarnya sih tugasnya dari sebulan lebih yang lalu. Tapi masak baru persiapan less than 2 weeks. Alamaak. Presentasi tentang Indonesia, akhirnya dia presentasi tentang hal-hal yang ia ingat dan pernah tau, biar gampang ceritanya. Terus aku iseng, mas, bikinin traktatie (traktiran) ya. Klepon kan enak. Dia setuju, eh, ternyata katanya pada suka. Jadilah disuruh buat resepnya. Bahasa Belandaku masih ngaco sih, jadi comot dari website orang lain. Cuma kok ga pas dengan resepku, jadi yah akhirnya bikin resep sendiri deh. Jadi yang bisa berbahasa belanda, maapkeeeuuun... kalo ada yang ngaco-ngaco bahasanya. Moga2 temen2nya si mas ga bingung baca resep dari moedernya si mas hahahah....

-----------------
Zin in iets makkelijk te maken voor een kleine hapje? Dan moet je dit proberen. 


KLEPON (KLEEFRIJSTBALLETJES)Klepon is een zoet, Indonesische hapje, gemaakt van onder andere kokos en bruine palmsuiker (goela  djawa).

Ingrediënten:                        

150 gram ketanmeel (kleefrijstmeel – glutinous rice flour)
150 ml warme water
Gula djawa (geharde, bruine palmsuiker in schijven)
Een paar druppels groene kleurstof (zit in een flesje en is gewoon te koop bij de toko)
100 gram geraspte, gedroogde kokos
Water en een beetje zout

Voorbereiding:

In een rijststomer 100 gram geraspte kokos met een snufje zout even warm maken. Heb je geen rijststomer, gewoon doe de kokos in een zeef en giet er warm water over en knijp de kokos goed uit meng met een snufje zout en bewaar op een bord.

Bereidingswijze:


Neem een kookpan en vul het driekwart met water. Dit water laten koken, zodra het kookt op het vuur laten staan. Het water moet blijven borrelen.
Ondertussen 2 á 3 schijven goelah djawah (bruine suiker) in kleine blokjes snijden, van ongeveer een halve cm.Voeg een paar druppels groene kleurvloeistof toe aan 150 ml warme water en roer door.

In een kom, giet beetje en beetje, het groene water bij het meel en kneed tot een soepel deeg. Het geheel een pastel groene kleur hebben. Van dit alles een mooie, droge,deegbal maken, het mag niet aan de vingers plakken. (Misschien minder of meer water worden gebruikt)
 

Vervolgens kun je van dit meel, kleine ronde balletjes maken (iets kleiner dan een pingpongbal). Neem een stukje deeg, maak er een balletje van en doe er een klein kuiltje in. Stop in het kuiltje een stukje bruine suiker en maak het mooi dicht.


Doe de gevulde balletjes één voor één in de pan met borrelend water. Als de balletjes boven drijven, zijn ze klaar.
Haal ze met een schuimspaan uit het water.  Ze zijn erg plakkerig dus zorg er voor dat ze niet aan elkaar gaan plakken als je ze uit het water haalt. Rol ze door de kokos totdat ze helemaal bedekt zijn. Ga net zo lang door totdat alle bolletjes klaar zijn.Klepon zijn het lekkerst als ze warm zijn, je kunt ze in de stomer opwarmen. Mocht je toch nog over hebben geen nood, klepon kan prima in diepvriesdozen ingevroren worden.


Tip:


- Alle ingredienten zijn te koop in Chinese/indische toko- Meestal gebruik ik niet de synthetisch kleurvloeistof, maar met een beetje moeite, kan je een puree van 10 pandanbladen (lange geurige groene blad) persen om de groene kleurvloeistof te maken. Als het te veel is, je kan gewoon in diepvrieskast ingevroren.- Bijt de klepon niet door maar stop het in één keer in de mond. Wanneer het stukgebeten wordt loopt de goela djawa eruit. Eet de klepon binnen een dag op omdat het anders taai wordt.Comments